Vanaf aankomende maandag, 1 juni, is het tijd voor stap 2 in de ‘routekaart’ . Daarnaast is bekend geworden dat de versoepeling van sportmaatregelen deels wordt vervroegd naar 1 juli.

Hierbij de relevante ontwikkelingen.

1,5 meter voor de leeftijdsgroep van 13 t/m 18 jaar

Per 1 juni hoeft de 1,5 meter onderlinge afstand voor de leeftijdsgroep van 13 tot en met 18 jaar tijdens sportactiviteiten onder begeleiding niet meer gehandhaafd te worden. Vooraf en na afloop van de sportactiviteit dient de 1,5 meter afstand wel weer in acht te worden genomen. De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft bovenstaande wijziging vandaag meteen meegenomen bij vaststelling van de noodverordening per 1 juni. Dus vanaf maandag 1 juni is het voor jullie weer toegestaan om sportactiviteiten te organiseren voor de leeftijdsgroep van 13 t/m 18 jaar zonder dat de 1,5 meter afstand hierbij in acht moet worden genomen.

Binnensporten

Het kabinet heeft woensdag tijdens het kabinetsberaad besloten dat de sportscholen en de sportkantines per 1 juli, onder voorwaarden, weer open mogen. De opening was oorspronkelijk per 1 september voorzien. Het ministerie van VWS bevestigt dat daar ook de binnensportaccommodaties onder begrepen worden. Hoe deze voorwaarden eruit zien is nog niet bekend. Wel is aangegeven dat deze versoepeling is onder het voorbehoud dat de verspreiding van het coronavirus onder controle moet blijven.

Sportkantines

De sportkantines mogen, onder voorwaarden, weer open per 1 juli. De exacte voorwaarden zijn nog niet bekend. Tot 1 juli dienen sportkantines echt gesloten te blijven. Ook creatieve oplossingen, zoals een terrasconstructie, zijn helaas niet toegestaan.

Overleggen

Vanaf 1 juni zijn bijeenkomsten tot maximaal 30 personen toegestaan. Onder voorwaarden is het dan ook toegestaan om het clubgebouw weer te gebruiken voor bestuursvergaderingen en andere belangrijke overleggen. De voorwaarden hiervoor zijn dat de 1,5 meter onderlinge afstand in acht wordt genomen, de bar gesloten blijft en er hygiëne materialen worden getroffen. Handhaving kan langskomen om te controleren of aan bovenstaande wordt voldaan.

Zomeractiviteiten

Een aantal verenigingen hebben aangegeven in de zomer door te willen gaan met de trainingen en/of andere activiteiten te willen organiseren. Op deze manier kan je leden mogelijk tegemoet komen voor de activiteiten die afgelopen periode geen doorgang hebben kunnen vinden. Bovendien gaan deze zomer waarschijnlijk een stuk minder mensen (naar het buitenland) op vakantie. Om ook niet-leden te betrekken kunnen jullie bijvoorbeeld vrienden- en vriendinnetjestrainingen organiseren. Spurd moedigt dit soort initiatieven alleen maar aan. Denk bij grootschaligere activiteiten wel goed na over jullie maatschappelijke verantwoordelijkheid als organisatie. Mochten jullie hierover input willen, neem dan gerust even contact op met de verenigingsondersteuners van Spurd.

Brian Melis en Yoran Kluvers: 06-81845395 en 06-34273182

Financiële regelingen

Op 1 juni gaat het tweede noodsteunpakket in. Wij adviseren om in de gaten te houden of jullie in aanmerking komen voor onderstaande steunmaatregelen: