Binnen de sport vinden er door de jaren heen vernieuwingen plaats. Veel vernieuwingen zijn gebaseerd op nieuwe inzichten ten aanzien van de sport zelf. Ook zijn er altijd pioniers die als ‘brutale’ sportbeoefenaars de regels naar hun hand zetten om meer uitdaging in de sport te vinden en vervolgens iets nieuws bedenken. Ook ziet men nieuwe doelgroepen ontstaan die nieuwe wensen hebben ten aanzien van de sport. Overigens is het dan een hele lange weg voordat een aanpassing ‘officieel’ wordt verklaard.

PADEL

In Purmerend zien we dat bijvoorbeeld tennisvereniging Elckerlyc aan het investeren is in een van de snelst groeiende sporten ter wereld Padel. Het is een combinatie van tennis en squash en men speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden op een kleine baan. Padel staat bekend als een explosieve sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn.

BEEBALL

Zo biedt Flying Petrels al een tijdje Beeball aan. Dit is met name gericht op jongeren van 5 tot en met 12 jaar. Men speelt met kleine teams, hanteert eenvoudige spelregels, leert de basisvaardigheden van honkbal en softbal. Het spel is snel, flitsend en vooral stoer. Kortom het spreekt de jongeren aan en geeft zowel de beoefenaars als de kijker energie.

BAL IS ESSENTIEEL

Binnen het voetbal is de bal een essentieel onderdeel, aldus Johan Cruijff. Om jonge voetballertjes vaker aan de bal te krijgen, is de wedstrijdvorm voor de pupillen van 5 tot en met 11 jaar aangepast aan de leeftijd. Hoe jonger de kinderen, des te minder spelers en des te kleiner de veldjes.

FREE RUNNING

Bij de turnsport denkt men vooral aan de kunsten die worden getoond op toestellen of op de vloer. Gymnet biedt echter de nieuwe sensatie freerunning aan. Hier draait het om het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht. De obstakels die de beoefenaar tekenkomt worden uitdagingen. Men leert met vloeiende bewegingen beheersing te krijgen over het bewegen in de omgeving, dit kan door trucs en adembenemende salto’s.

ONDERNEMERSLUST BIJ DE VERENIGINGEN

Uiteraard zijn we niet compleet met deze voorbeelden. Maar dat is opnieuw een uitnodiging eens kijkje te nemen bij uw sportaanbieder om de hoek. Op onze website kunt de aanbieders vinden en via links in dit artikel kunt u ook filmpjes downloaden om deze nieuwe vormen van sport te zien.

De greep uit de initiatieven in deze column geven de ondernemerslust van de verenigingen aan. Samenwerking tussen politiek, gemeente, ondernemers en sportaanbieders kunnen echte betekenis geven aan Purmerend Sportstad 2040. Ook het sportgala op 30 april 2017 onderstreept nog eens dat sport leeft in Purmerend. Wilt u ook bij dit spektakel aanwezig zijn, wees dan snel en reserveer uw plaats via de Purmaryn. Reserveer hier uw ticket »