De vorige week was het de week van de vrijwilligers. Iets wat Nederlands sterk maakt en ons onderscheidt van het buitenland. Immers wij hebben de meeste vrijwilligers rondlopen. Dit varieert van mantelzorg voor onze naasten, aanvullende zorg bij instellingen, brandweer etc. Maar ook de vrijwilligers in de sport zijn niet weg te denken. Inmiddels vinden we het heel normaal dat de accommodatie op orde is, dat de bardienst draait of dat er getraind wordt. We beseffen het niet altijd, maar zonder de vrijwilligers zal de sport in Nederland niet draaien.

ZONDER VRIJWILLIGERS GEEN SPORT

Ook blijkt dat de vrijwilligers vaak de sporters zelf zijn die het ernaast doen of ouders die hand en spandiensten leveren voor de vereniging. Zo is een van de vaste vrijwilligersstaken de sporters te ondersteunen bij hun training en hun sportcarrière. Dit begint al op amateurniveau door ‘chauffeur’ te zijn. Of coach voor de verzorging tijdens en na de wedstrijden. Dankzij die inzet is er veel mogelijk in Nederland op sportief gebied. Kijk bijvoorbeeld maar naar het roeien, atletiek of het schaatsen. Ook in de teamsport blazen we een goede partij mee, hoewel dit een wisselend beeld is.

BREEDTESPORT VAN GROOT BELANG

Om op hoog niveau te kunnen meedoen is de breedtesport van zeer groot belang. Daar ontdekken sporters waar ze goed in zijn en met de juiste begeleiding gaan ze het leuk vinden. En langzaam groeien ze op naar de hogere niveaus. Totdat ze bij de top behoren. Dan komt het grote geld pas en de voorzieningen die je in staat stellen topsporter te blijven. Het is juist die route ertussen van de breedtesport tot talentontwikkeling die veel vraagt. Veel ontzeggingen, tijd en weinig geld en vrije tijd. Het is de omgeving, met veel vrijwilligers, die het mogelijk maakt om deze sporters te begeleiden tot het topniveau.

NOMINATIES VOOR SPORTAWARD

Op vrijdag 19 januari 2018 wordt in theater de Purmaryn wederom een Sportgala georganiseerd. RTV Purmerend zal het gala vanaf 20.15 uur live uitzenden. Het is een feestelijke avond met uitreiking van vier Purmerendse Sport Awards 2017. Een jury en het aantal stemmen van het publiek bepalen dan wie zich sportteam, sportvrouw, sportman en jeugdsporter 2017 in Purmerend mogen noemen. De nominaties zijn gesloten. In de week voorafgaand aan de uitzending van het sportgala kan iedereen stemmen op één van de kandidaten van de vier categorieën.  Op deze avond worden de winnaars bekend gemaakt. Ook zal de Sportraad haar jaarlijkse aanmoedigingsprijs uitreiken.

Als sportraad zien wij dit gala als een resultaat van de inzet van al die vrijwilligers rondom de sport. De uitreiking van de awards zien we dan ook als een eerbetoon aan hen.

Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend