Om de paralympische topsport gelijkwaardiger te maken aan de valide topsport moet deze volgens paralympische topsporters aantrekkelijker worden voor het grote publiek. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder paralympische topsporters van verschillende sporten.

Volgens de sporters is de paralympische topsport op dit moment niet gelijk én niet gelijkwaardig aan de valide topsport. Wel zien ze dat de paralympische topsport een inhaalslag maakt.

Meer zichtbaarheid via media en gecombineerde evenementen

De paralympische topsporters benoemen dat de paralympische topsport aantrekkelijker wordt als er meer media-aandacht voor is. Via de algemene (sociale-)mediakanalen én via de sociale media van de sporters zelf.

Daarnaast zien de paralympische topsporters de meerwaarde van het combineren van para- met valide sportevenementen. Zo wordt de paralympische topsport zichtbaarder. Dit is ook een manier om de parasport aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

Indeling in klassen lastig te begrijpen

Volgens de sporters wordt de paralympische topsport ook aantrekkelijker als we de classificaties vereenvoudigen. Nu zijn de vele verschillende klassen vaak lastig te begrijpen voor toeschouwers.

Interviews met paralympische topsporters

Voor dit onderzoek spraken we veertien paralympische topsporters van elf verschillende sporten, met verschillende beperkingen. Ondanks deze verschillen zitten er veel overeenkomsten in hun meningen over hoe we naar een gelijkwaardige paralympische topsport kunnen bewegen.

Lees de volledige bevindingen in het rapport ‘Naar gelijkwaardige paralympische topsport’.

Neem voor meer informatie contact op met Maaike Heerschop.

BRON: Mulier Instituut >>