SPORT EN ONDERNEMEN
Ondernemer zijn betekent initiatief nemen en marktkansen zien en benutten. Dat sport en ondernemen complementair zijn elkaar wordt vaak gezegd maar verder niet geconcretiseerd. Recent is het Leeghwaterbad in Purmerend uitgeroepen tot het beste Zwembad van het Jaar. Deze prijs krijg je niet voor niets. Om voldoende bezoekers te trekken zul je als zwembad-directie moeten ondernemen. Moeten nadenken over doelgroepen, aanbod en de prijsstelling. Het Leeghwaterbad heeft dit kennelijk goed gedaan.

KANSEN
Als Sportraad zien we echter vele kansen tot groei en bloei en stimuleren dit met onze bijzondere rol tussen de verenigingen onderling en namens hen bij de gemeente en de sportuitvoerder SPURD. In Purmerend zijn er veel verenigingen die bloeien dankzij het ondernemen. Besturen die vooruit denken aan de ontwikkelingen in de sport die een nieuwe accommodatie noodzakelijk maken of bij een analyse van hun leden erachter komen dat de vergrijzing toeslaat en dat vernieuwing noodzakelijk is. In dit kader zijn er veel voetbalverenigingen bezig met kunstgras, damesvoetbal en nauwe samenwerking met landelijk spelende clubs om tot een goede talent doorstroom te komen. De hockey vereniging is bezig met een initiatief om voor haar hoofdveld tot een semi-waterveld te komen en een vernieuwing van haar accommodatie.

HOOGWAARDIGE TRAININGSFACILITEITEN
De bouw van de multifunctionele sportaccommodatie is ook een goed voorbeeld van sport en ondernemen. Immers de sportaccommodatie is erop gericht om meerdere verenigingen op een hoogwaardige wijze trainingsfaciliteiten te bieden en om wedstrijden van nationaal niveau mogelijk te maken.

SPORT IS EEN VERBINDEND FUNDAMENT
De Sportraad zet zich blijvend in voor verbetering van sportaccommodaties. Dit is voor ons geen doel op zich maar dient in onze ogen een breder maatschappelijk belang. Nu reeds zien we vele aankomende talenten buiten de grenzen van Purmerend hun sport beoefenen. Ook zien we verenigingen tegen hun beperkingen aanlopen. Of door succes te klein of geen mogelijkheden tot betere accommodaties waardoor men leden kwijtraakt. Maar sport in een stad is een verbindend fundament en vormt de basis voor een maatschappij die harmonisch functioneert en de economie stimuleert.

TOT SLOT
Dit is al weer onze laatste column van dit jaar. De komende dagen zal er ongetwijfeld in de media weer uitgebreid op belangrijke sportgebeurtenissen van het afgelopen jaar terug geblikt worden. Dat wordt dus zeker weer even genieten want vele Nederlandse sporters hebben het afgelopen jaar op diverse grote evenementen, denk aan o.a. de de Olympische Winterspelen, het WK voetbal en het EK atletiek, prachtige resultaten behaald.

Ook de beste en opvallende prestaties van Purmerendse sporters zullen niet vergeten worden. Deze en andere belangrijke gebeurtenissen, zullen ongetwijfeld op onze Nieuwjaarsreceptie in Partycentrum Purmersteijn nog even ter sprake komen. Gastspreekster is die avond ex-tophockeyster Minke Booij.

Voor nu wensen wij u alvast een paar prettige feestdagen en een voorspoedig en sportief 2015.

Sportraad Purmerend