ZAALVOETBAL ZONDER DAK

Nu de verkiezingen weer achter de rug zijn en het college is gevormd gaan weer over tot de orde van de dag. Voor ons als Sportraad betekent dit onder meer kennismaken met de wethouder Sport en kennismaken met de vertegenwoordigers sport in de gemeenteraad. De eerste contacten en gesprekken zijn reeds achter de rug. In deze gesprekken maar ook op feesten en partijen weet men wel vaak waar we als sportraad voor staan maar niet waarom.

KUNSTGRASVELDEN

Een van die zaken is bijvoorbeeld kunstgrasvelden. Voor zowel voetbal, hockey, korfbal, rugby, tennis en honkbal is dit geschikt. De critici onder ons vergelijken het soms met zaalvoetbal zonder dak. Ook bij dit product staat de ontwikkeling niet stil en neemt het speelcomfort jaarlijks toe door innovaties. Overigens is er inmiddels zo een grote mate van diversiteit van kunstgrasvelden dat de toepassingen voor andere sporten en het speelcomfort jaarlijks nog toeneemt. En wat niet onbelangrijk is: Nederland is toonaangevend in de wereld als het gaat om de ontwikkeling en aanleg van kunstgrasvelden voor sportbeoefening.

CONTINUÏTEIT

Wij als Sportraad zijn een groot voorstander van de aanleg van kunstgrasvelden.
De reden hiervoor is onder meer dat het minder onderhoud vraagt dan gewoon gras, maar nog veel belangrijker is de continuïteit in het gebruik. De velden kunnen nagenoeg onbeperkt worden belast, ook bij slecht weer. Kale plekken en modderpoelen op het veld zijn verleden tijd

Door deze ongevoeligheid worden competities minder verstoord door afgelastingen
en kunnen vooral de trainingen onbeperkt doorgang vinden.
En juist de trainingscapaciteit is bij de verenigingen vaak een knelpunt waardoor de leden hun sport niet optimaal kunnen beoefenen. Trainen op de wedstrijdgrasvelden is namelijk niet toegestaan omdat zij anders tijdens het seizoen ongeschikt worden voor het spelen van wedstrijden.

Ook het onderwijs maakt veelvuldig gebruik van de sportvelden en zullen voor het gymnastiekonderwijs en het houden van sportdagen veel voordeel bij kunstgras hebben. Ook in de maanden dat de natuurgrasvelden voor groot onderhoud buiten gebruik zijn, de zomermaanden, kan er buiten gesport worden.

KANS OP BLESSURES

De huidige generatie kunstgrasvelden zijn van een dusdanige kwaliteit dat kans op blessures kleiner is geworden. Ook de bij voetballers bekende ‘schaafplekken’ zullen tot het verleden gaan behoren. Stoere kerels en dames blijft u weliswaar zien, alleen niet meer onder de modder. Want hoewel er nog steeds mooie slidings kunnen worden gemaakt blijft men schoon.

Vooral de continuïteit van de sport en het intensievere gebruik van de velden zijn de redenen voor de Sportraad om zich in te zetten voor meer kunstgrasvelden voor de verschillende sporten. Zowel de politiek als Spurd zijn het eens met deze visie en de komende jaren zullen dus meerdere sportgrasvelden worden vervangen door kunstgrasvelden.