Ook de sport kan niet om nieuwe technieken heen. Bewegen en wetenschap gingen al samen. En dit met goede resultaten. Naast artsen, psychologen, fysiotherapeuten en mental coaches kunnen we nieuwe vrienden van de sport toevoegen namelijk: sport-data-analisten. Een woord dat je (nog) niet vaak hoort maar bij scrabble veel punten zal opleveren.
Ook bij de sport staat de techniek namelijk niet stil. Big data en Internet of Things zijn ontwikkelingen die nog in de (sport)kinderschoenen staan. Bijna ongemerkt maakt men in de topsport al gebruik hiervan. De toepassingen zijn zeer uiteenlopend. Bij de golfsport hebben ze clubs die de hardheid van een slag meten, bij het voetbal lopen veel spelers met een GPS-tracker op hun rug. Bij de topatleten zijn inlegzolen met geheugen niet meer weg te denken.
Ook voor de trainingen gebruikt men de data. Door een goede analyse van loopbewegingen en spel kan men patronen ontdekken. Patronen bij de tegenstander waar men rekening mee kan houden en patronen die het eigen spel zwak maken. Allemaal mogelijk door hardware zoals hiervoor beschreven, slimme cameraopstellingen, gps-waarneming en data-analyse. Ook de software is steeds sneller en slimmer om hier iets mee te doen. Een trainer met een notitieblok zal een schaars goed worden. Een trainer met een laptop zie je al steeds meer en straks hoort dit bij de standaarduitrusting net als kniebeschermers bij de voetballers. Echter zoals altijd gaat de techniek sneller dan de wet. Veel bonden en liga’s hebben nog geen beleid hierin. Dat biedt kansen. Zolang er geen regels zijn kun je dit gebruiken. Maar de FIFA heeft bijvoorbeeld recent bepaald dat het gebruik van real time wedstrijddata bij de WK verboden is. Dat zal slechts tijdelijk houdbaar zijn. Techniek en toepassingen laten zich niet dwingen door wet- en regelgeving. De mens en techniek zoeken naar uitdagingen en mogelijkheden.
Het is een kwestie van tijd dat het gebruik van deze technologie ook bij de amateursport normaal wordt. Er zijn natuurlijk al vele bewegingsapps die uit te breiden zijn met hartslag en bloeddrukmetingen, calorieënwijzer etc. Het allerlaatste snufje is de Virtual Reality-bril. Met deze VR-bril maak je gevoelsmatig deel uit van de omgeving die je ziet. Dus met een druk op de knop sta je op de middenstip van de ArenA. Mogelijk kunt u volgend jaar op die manier een rondleiding in de nieuwe multifunctionele sportaccommodatie krijgen.