De laatste tijd lijkt het alsof het in de sport niet zo lekker gaat. Denk aan het Nederlands elftal. Na een mooi WK vorig jaar een mislukt optreden in de kwalificatie voor het EK dit jaar. Ook de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio volgend jaar waarvoor velen zich nog moeten kwalificeren is een spannend proces. Zal er voldoende middelen voor een sporter beschikbaar voor de juiste trainingsmogelijkheden om de limiet te halen? Er komen weer discussies achter de groene tafel omdat een atleet 1/10 of een punt tekort komt. En wat te denken van de problemen bij de FIFA en de IAAF, de internationale atletiek federatie. Omkoping, macht, geld en doping zijn hier de trefwoorden.

SUCCESSEN

Maar kijk eens naar de successen. 2015 is nog niet ten einde maar de vele sportliefhebbers zijn nu al verwend met opvallende resultaten van Nederlandse sporters. Denk b.v. aan Dafne Schippers, de hockeymannen die wereldkampioen werden, het succes tijdens het WK beachvolleybal, het optreden van Tom Dumoulin in de ronde van Spanje en Max Verstappen in de Formule 1, de dames tijdens het EK dames, de baanwielrenners met o.a. Jeffrey Hoogland, de zilveren balk medaille van Sanne Wevers en Lars van der Haar die de primeur had om als eerste de EK titel bij het veldrijden in de wacht te slepen.

GOUDEN TICKET VOOR KORFBAL?

En er is nog meer positieve beweging. Na het door Nederland gewonnen WK finale korfbal liet IOC lid Emiel Eurlings weten dat hij van plan is korfbal een olympische status te geven. “Korfbal is een gemengde sport en biedt een gouden ticket. De gelijkheid tussen man en vrouw is wereldwijd een belangrijk issue. Hoe kun je dat beter uitdragen dan via een sport die ze samen kunnen beoefenen”. Is dit een start van verandering binnen het IOC?

PURMERENDSE KANJERS

In Purmerend kennen we ook de nodige successen. Marlou van Rhijn werd tijdens de wereldkampioenschappen Paralympics in Doha wereldkampioen op de 100 en 200 meter, (Fleur Jong uit onze buurtgemeente Beemster veroverde daar een mooie bronzen medaille) en werd judoka Hendrik Koppe niet alleen voor de vijfde keer Europees- maar ook nog eens voor de zesde keer Wereldkampioen bij de veteranen.

STAP VERDIENT NAVOLGING

Elders in deze krant staat een artikel over het STAP atleten team. Hun ambitie is om minimaal twee medailles voor atleten in Rio komend jaar te behalen. De aanpak is zo succesvol dat we aan het kijken zijn of het STAP concept, gecombineerd voor meerdere sporten, een vervolg kan krijgen.

En de aanbestedingsprocedure voor de nieuwe hal wordt in december afgerond, een nieuwe mijlpaal om tot een moderne en functionele sportaccommodatie te komen.

Wat denkt u? Wat ons betreft is het glas halfvol.