Enige tijd terug werden we verrast met een nieuw verschijnsel en een nieuw woord. Sjoemelsoftware. Een soort doping maar dan voor auto’s. Hierbij lijkt het erop dat de prestaties beter worden maar onder normale omstandigheden vallen de prestaties terug. Die terugval is overigens niet verschrikkelijk maar geeft feitelijk aan wat de werkelijke prestaties zijn.

In de sport was men de tijd ver vooruit. Nog voor onze oosterburen hadden bedacht dat dit voor auto’s kom worden gebruikt, werd er al gesjoemeld in de sport. Alles gericht op betere prestaties. Inmiddels is duidelijk dat dit niet meer kan. Dat vinden wij terecht. Wel kunnen we het zoeken in betere faciliteiten en uitrusting. Om in autotermen te blijven, platte banden, betere schokdempers en een aerodynamische kleding. Maar bovenal de algemene conditie. Dat betekent dus onderhoud. En niet zoals bij auto’s per 30. 000 km een beurt. Neen, iedere dag 60 minuten onderhoud plegen, dus pak de fiets of neem een hond maar bovenal ga sporten om de hoek.

Maar is bewegen ook een vorm van sjoemelsoftware? De definitie van sjoemelen is: oneerlijk. Dat is niet het geval bij bewegen. Bewegen is een eerlijke vorm van software voor je lijf. Het is niet zichtbaar, maar bewegen zorgt voor het aanmaken van bepaalde stoffen. Die stoffen zijn een vorm van natuurlijke ‘doping’ wat diverse processen aanstuurt. Die processen zorgen voor een betere conditie van de hardware (botten, spieren en brein).

Er zijn allerlei aanwijzingen dat veel bewegen beschermt tegen neurologische aandoeningen zoals depressie of de ziekte van Alzheimer. En ouderen die fitter zijn, hebben minder geheugenproblemen. Hoe kan dat?

Volgens onderzoek bestaat er een ‘sporthormoon’ irisine. Dit hormoon wordt aangemaakt door spieren bij inspanning. Het hormoon verandert je vethuishouding, en beschermt zo tegen onder meer obesitas en diabetes type 2.

Een onderzoeksgroep, onder leiding van Christiane Wrann, toont nu aan dat irisine bij inspanning ook vrijkomt in de hersenen. Om precies te zijn, in de hippocampus. Dat hersengebied speelt een essentiële rol bij het verwerken en opslaan van informatie. Oftewel, bij je geheugen.

Als sportraad vinden we dit een mooie afsluiting van het oude jaar. Het zoveelste bewijs dat Sporten geen doel op zich is maar een beleidsinstrument. Een instrument dat de maatschappij veel oplevert. Minder mensen met overgewicht, betere geheugen ontwikkeling, meer maatschappelijke binding, minder criminelen en zo kunnen we nog wel doorgaan.

In Purmerend kunnen wij de komende weken op sportgebied nog twee bijzondere gebeurtenissen tegemoet zien. Bekend wordt hoe het nieuw te bouwen multifunctionele sportcomplex er uit komt te zien en op zondag 10 januari wordt het Sportgala gehouden met de uitreiking van de Sport Awards Purmerend Beemster. Het gala wordt door RTV Purmerend live uitgezonden vanaf 20.30 uur. Voor mer informatie klik op de buttom hiernaast.

Bewegen binnen de sport
Sportraad Purmerend

www.sportraadpurmerend.nl