Het jaar is amper begonnen en de vele goede voornemens: meer bewegen en minder eten staan al onder druk. We hebben altijd wel een excuus: ik heb het te druk om te bewegen”, “ik heb een verhuizing” of “het is al laat”. Welnu: alles heeft te maken met prioritijd, niet met prioriteit.

ONDERZOEK

Wat u hierbij kan helpen is een recent onderzoek (Bryson en MacKerron, 2016), waarin naar de grootste geluksfactoren wordt gekeken. Welnu werken en studie scoren erg laag en dansen tot in de nacht en vrijen tot in de ochtend scoren erg hoog.
Maar sport scoort ook hoog. Als sportraad beperken wij ons hier uiteraard tot de sport.

WAT IS GELUK?

Het onderzoek begint met de vraag: wat is geluk? Dat kan variëren van: als je je doelen hebt bereikt geeft dat gevoel van eigenwaarde tot een sensatie van gevoelens die een mens van moment tot moment ervaart. De onderzoekers gaan uit van de stroom van genot die de mens op dat moment ervaart. Nu zult u vragen is dit te meten? Jazeker, de London School of Economics heeft voor de smartphone een app genaamd ‘Mappiness’ ontwikkeld die inmiddels al door tienduizenden is geïnstalleerd. Op een willekeurig moment van de dag wordt gevraagd hoe u zich voelt. Vervolgens wordt met wat extra vragen een beeld gevormd wat u aan het doen bent etc.

Sinds 2010 is data verzameld uit meer dan een miljoen reacties. Hieruit blijkt dat werken en studie zeer laag scoren. Het minst gelukkig zijn we als we ziek op bed liggen, dat maakt ons ruim 20% ongelukkiger dan normaal. Slapen, lezen en internet geven een beetje gevoel van geluk. Sporten, tuinieren en musea geven een stroom van geluksgevoelens.

HOE KOMT DIT?

Wij vroegen ons wel af: Waar kom dat gevoel dan uit voort? De sporters onder ons kennen het gevoel en kunnen niet wachten tot de volgende dag met sporten. Maar de mensen die nog in beweging moeten komen kennen dit genot niet.
Veel draait hierbij om een stofje dat in ons lichaam vrijkomt, dat heet Endorfine. Dit stofje werkt pijnstillend maar zorgt ook voor gevoelens van euforie en geluk. Na het sporten, en met name bij duursporten als hardlopen, fietsen, zwemmen en spinning, voelt men zich high. Opium en heroïne hebben hetzelfde effect, maar ja dat geluksgevoel is zeer tijdelijk en op termijn overleeft men dit niet, hoezo geluk… Bij sport is dit anders. En het is zonder recept verkrijgbaar bij u om de hoek. Namelijk bij de vele lokale sportverenigingen. Dat is uw geluksfabriek waar u de dope vindt om u gelukkiger te voelen.
NOG NIET AAN HET SPORTEN? OP DUS NAAR DE LOKALE GELUKSFABRIEK!

Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend
www.sportraadpurmerend.nl